Werken aan PV installaties en veiligheid
Zoals reeds eerder vermeld raden wij ten stelligste aan om een basiskennis van elektrotechnische installaties te bezitten of bijstand te krijgen van iemand die die kennis heeft indien u zelfplaatser bent. Het is geen rocket science maar er wordt ten slotte wel gewerkt met hoge spanningen en DC stromen, zonnepanelen hebben geen uit of aan knop. U zal ook uw installatie moeten laten keuren, wij werken zelf samen met OCB voor keuringen.
Enkele belangrijke zaken in verband met veiligheid:
-Stromen kunnen pas vloeien als de kring gesloten is. Werk dus nooit aan een PV installatie of de bekabeling met een gesloten kring. Schakel steeds de omvormer uit.
-Trek nooit zomaar stekkers uit bij een werkende installatie om een vlamboog en schade te vermijden te voorkomen.
-Zorg dat de verbindingen technisch in orde zijn, gebruik dus ook degelijk materiaal.
-Niet vergeten de landinstelling van uw omvormer correct in te stellen.
Een woordje uitleg over PV systemen:
Serieschakeling of string systeem: keep it simple, stupid?
Een serieel geschakeld systeem noemen we ook wel een string systeem. Een serieel geschakeld systeem is van oudsher het meest gebruikte systeem. De meeste zonnepanelen geven maar een beperkte spanning (ongeveer 30 a 40 Volt). Dat is niet voldoende om een grote omvormer te laten opstarten. Daarentegen geven dezelfde panelen een vrij hoge stroom. Deze hoge stroom in combinatie met de lage spanning, geeft veel verlies in de bekabeling of we moeten veel dikkere kabels gaan gebruiken. Een eenvoudige oplossing was om de panelen in serie te zetten. De spanning telt op, de stroom blijft gelijk.
De eenvoud en de relatief lage aanschafprijs kan een groot voordeel zijn i.v.m. rentabiliteit van uw installatie. De omvormer is technisch meestal het zwakste punt maar deze is makkelijk te vervangen bij een defect.
Het belangrijkste nadeel is dat in een serieschakeling de zwakste schakel de hele string beïnvloedt. Dat betekent dat wanneer er één zonnepaneel minder vermogen levert dan de anderen of defect raakt, deze hier allemaal last van hebben. Wanneer een deel, of zelfs maar één van de panelen een deel van de dag in de schaduw liggen is een serieel geschakeld systeem mogelijk niet de beste keuze.
Met optimizers en/of een omvormer met meerdere MPPT's kan men dit probleem ook wel aanpakken maar dit geeft uiteraard weer een hogere kostprijs.
Parallel geschakeld systeem
Een parallel geschakeld systeem is een systeem met micro-omvormers zoals van het merk Enphase.
Achter ieder zonnepaneel plaats je een micro-omvormer die van de circa 40 Volt van het zonnepanel direct 230 Volt wisselspanning maakt. Deze micro-omvormers verbind je parallel aan elkaar op een verzamelkabel waar 230 Volt op staat. De spanning blijft gelijk, de stroom telt op met iedere nieuwe micro-omvormer die je aansluit.
Voordeel is dat ieder paneel zijn vermogen zelfstandig kwijt kan. Schaduw, vervuiling of defecten hebben geen invloed op de rest van het systeem. Gaat er een paneel stuk, dan blijven de andere panelen maximaal leveren. Gaat er een omvormer stuk, dan blijven de andere gewoon hun werk doen.
De opbrengst is typisch hoger dan dat van een serieel geschakeld systeem. Daarnaast gaan micro omvormers al bij een lagere spanning aan. ’s Ochtend start het systeem eerder op en ’s avonds gaat het later uit.
In de monitoring app heb je inzicht in de prestaties van het systeem, maar ook in de prestaties van ieder afzonderlijk zonnepaneel. Een defect of probleem is zo snel gevonden.
Handige links:
-Rekenmodule Enphase om te bepalen of en met welke mico-omvormer uw PV paneel compatibel is:
https://enphase.com/en-in/installers/microinverters/calculator?_ga=2.66158695.872681191.1696105335-875767476.1696105335
-Berekening rentabiliteit, kabelverliezen etc. van uw PV project:
https://www.sunnydesignweb.com/sdweb#/