RFID
Identificatie met radiogolven is een technologie om van een afstand informatie op te slaan in en af te lezen van zogenaamde RFID-tags die op of in objecten of levende wezens zitten. Op een RFID laadstation zit een RFID-lezer en hier houd je een laadpas voor. Zodra je laadpas herkend is, kun je de stekker in de auto steken en beginnen met laden.
MID Gecertificeerd
Het MID keurmerk is een keurmerk dat aangeeft of het geregistreerde aantal kWh mag worden gebruikt voor registraties en verrekeningen. MID is een afkorting voor Measuring Instrument Directe en is voor de officiële richting meetinstrumenten.
4G
4th generation, de vierde generatie van mobiele-telecommunicatiestandaarden.
Type 2
Type 2-connectoren zijn de officiële standaard voor connectoren binnen de Europese Unie. Deze driefasige connectoren hebben een hoger laadvermogen dan Type 1-connectoren en leveren tot 22 kW voor thuis laden en tot 43 kW voor openbaar laden.
Mode 3
Met Mode 3 laden kunnen we ‘gecontroleerd’ laden, er vindt communicatie plaats tussen de auto en de lader en pas als er een geschikte laadstroom is bepaald door de auto en de laadpaal wordt er spanning op het stopcontact gezet. Ook wel AC laden.
Mode 4
Bij Mode 4 wordt gelijkstroom DC of DCFC geleverd, daarom wordt Mode 4 ook wel DC-laden genoemd.
CCS2
De CCS2-connector is een verbeterde versie van de Type 2 AC-connector met twee extra stroomcontacten voor DC-snelladen. CCS-connectoren kunnen tussen 50 kW en 350 kW gelijkstroom leveren. Bovendien kun je ook AC-laden door een AC Type 1-connector (voor CCS1) of AC Type 2-connector (voor CCS2) in de bovenste helft van de connector te steken, waarbij de DC-contacten onderaan ongebruikt blijven.
CHAdeMO
De meeste CHAdeMO-connectoren maken snelladen tot 200 kW enbidirectioneel laden mogelijk.
Dynamic Load Balancing
Deze functie meet elke seconde de belasting van het stroomnetwerk en stemt daar de laadsnelheid van de laadpaal op af. Dit voorkomt overbelasting van het net en is ook aangeraden indien er verschillende laadystemen aanwezig zijn (Powersharing).
Plug and charge
De meest eenvoudige laadpalen, stekker insteken en laden. Ook de goedkoopste. Ook wel domme of offline-laadpaal.
Online of slimme laadpaal
Maken een verbinden met een netwerk (UTP, 4G met SIM) om o.a. verbruik en kosten te kunnen opvolgen. De meeste modellen werken met een laadpas. Veel gebruikt met leasewagens om kosten te beheren. Deze palen zijn uiteraard duurder dan de offline modellen en er kunnen extra (maandelijkse) kosten zijn.